“Heigo is al dertig jaar specialist in het leveren van werkkleding, dit doen wij vanuit ons hoofdkantoor en magazijn in Elst,” vertelt Tom Gerards trots. “We leveren naast werkkleding ook veiligheidsschoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen aan met name overheden en semi-overheden zoals steden, gemeenten, provinciën, waterschappen en sociale werkvoorzieningen. Ook hoveniers en groenvoorzieners zijn voor ons belangrijke afnemers.”
Heigo produceert een deel van het assortiment in hun eigen fabriek in Bulgarije. “Zodoende kunnen we heel gericht volgens de wensen van de klant confectioneren en bedrukken. Om onze klanten optimaal te bedienen, bieden we vanwege de vele wensen een heel breed en diep assortiment van werkkleding aan,” verklaart Gerards.
Made-To-Match
“De eigen productielijn Made-To-Match is voor ons heel belangrijk. Op deze manier kunnen we controle houden over ontwerp, productie en levering. Tegelijkertijd zorgen we er ook voor dat onze medewerkers onder goede arbeidsomstandigheden tegen een fair loon kunnen werken en dat er bijvoorbeeld geen discriminatie plaatsvindt. Heigo is sinds 2005 lid van de Fair Wear Foundation en wij hebben in 2017 ook het Convenant voor Duurzame Kleding en Textiel ondertekend. Zo houden we goed zicht op de arbeidsomstandigheden en de impact op milieu en omgeving”
Kledingbedrijven verplaatsen hun productie veelal naar het verre Oosten waar de omstandigheden vaak niet transparant zijn. Gerards: “Tegen welke prijs?” vraag ik me dan af. Wij hebben er bewust voor gekozen om het proces in Europa te houden. Dat geldt ook voor de inkoop van doeken. Zo weten we wat er speelt in onze productieketen.”
Circulariteit
De Nederlandse overheid wil in 2050 helemaal circulair opereren. Uiteraard wil Heigo daar graag aan bijdragen. Toch is het makkelijk gezegd, maar minder eenvoudig dan het lijkt. “Circulariteit begint en eindigt met het ontwerp. Dat moet zo zijn opgezet dat het mogelijk is om de cirkel te sluiten”, legt Gerards uit.
“Uiteraard is het geen probleem om kleding en schoenen weer in te zamelen, maar dan ben je er nog niet. Oud polyester kan bijvoorbeeld makkelijk tot nieuw polyestergaren worden verwerkt, maar we hebben met samengestelde materialen te maken. “Om de veiligheid van onze gebruikers te garanderen, is het noodzakelijk om functies van verschillende materialen te combineren.” Op de achtergrond werken we aan een recycle-methode om polyester en katoen van elkaar te scheiden. Ook al zijn de eerste resultaten bemoedigend, het is een ingewikkelde operatie. Het zal enige jaren duren voordat het in volume zal toenemen.”
Retoursysteem
Ondertussen heeft Heigo wel een andere cyclus opgezet om van gebruikte kleding nieuwe grondstoffen te maken. Hiervoor zijn ze een samenwerking aangegaan met CLS-Tex dat van oude werkkleding en recycled plastic uit het PMD-afval, Cliff-producten maakt. Cliff is een sterk en recyclebaar materiaal waar allerlei producten voor de buitenruimte van kunnen worden gemaakt.
Gerards: “Als een klant deelneemt aan het retoursysteem, moet die partij de producten ook afnemen. Wat er door CLS-Tex van wordt gemaakt, is aan de klant. We hebben al van alles voorbij zien komen: bermpalen, waterbeschoeiing, hekwerken, poorten, boompalen. Wij verzorgen de inzameling, CLS-Tex verzorgt de vervezeling van het textiel en het samenvoegen met de zachte plastics. Van het ontstane granulaat worden de Cliff-producten gemaakt. Zo ziet de klant hun eigen gebruikte kleding weer terug in deze materialen.”
“Klanten ontvangen na het inleveren van hun kleding een vernietigingsverklaring en een besparingsrapportage van water, CO2 en besparing van Euro’s in maatschappelijke kosten ten opzichte van verbranding van deze materialen. Zo kunnen zij hun stakeholders concreet laten zien wat met de recycling van hun kleding naar Cliff bijgedragen is aan de reductie van hun footprint. Daarnaast proberen we om de levensduur van onze producten zo lang mogelijk te maken, ook dankzij een repareerservice. Maar bij arbeidsintensief werk zit er nu eenmaal een limiet aan de levensduur. Veiligheidsschoenen gaan bijvoorbeeld gemiddeld niet langer dan een jaar mee.”
NL Greenlabel
Heigo is al meer dan vier jaar partner van NL Greenlabel. “NL Greenlabel is een goed initiatief,” zegt Gerards. “Het brengt partijen met elkaar in contact. Biodiversiteit, buitenleven, duurzaamheid, kennis delen – dat zijn zaken waar we ons ook sterk voor maken. We voelen ons betrokken bij de groensector en zijn daarom trots dat de Made-To-Match workwear het NL Productlabel B heeft ontvangen. We zijn het eerste textielbedrijf dat volgens deze methodiek is beoordeeld. De beoordeling heeft ons gemotiveerd om verdere belangrijke stappen te zetten naar een volledig circulair assortiment. Dat zal niet meevallen, maar het gaat ons lukken!”